Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
5 dkg šećera 5 dkg grožđica Kvas: 2 dkg pjenice 5 žlica mlijeka 3 dkg brašna 1 dkg šećera U brašno se dade soli, vrhnje, rastopljeni maslac i dignuti kvas. Tijesto se dobro mijesi i pusti dizati. Sada se razvalja prst debelo, dade na namazanu tepsiju i pusti ¼ sata dizati. Sada se dade u pećnicu. Kad se tijesto malo zapeklo, namaže se rastopljenim maslacem, posipa oguljenim kosanim bademima, grubim šećerom i očišćenim groždjicama i dade se opet peći. Kad je tijesto pečeno, izvadi se iz tepsije, malo ohladi i reže na ploške. 18. ČEŠKE POGAČICE. 18 dkg brašna 3 dkg maslaca 2 dkg šećera 1 žutanjak 1 dkg pjenice 1/16 l mlijeka sol 15 dkg pekmeza 1 bjelanjak 10 dkg šećera 5 dkg badema 1 jaje za namazati U brašno se metne sol, izmrvi maslac, doda šećer, žutanjak, pjenica i mlijeko. Tijesto se dobro tuče i pusti da se diže. Poslije se razvalja, režu se uštipci, poslažu se na namazanu tepsiju i u sredini utisnu utegom. U onu udubinu stavi se malo pekmeza, koji se pokrije ošećerenim snijegom (Windmasom), koji se izmiješa sa oguljenim na dugo rezanim bademom. Uštipci se namažu jajetom i peku. 19. ŽENSKE MUŠICE. 25 dkg brašna korice od limune 4 žutanjka 10 dkg maslaca 3 dkg pjenice sol pet žlica mlijeka 5 bjelanjka 15 dkg šećera 20 dkg marmelade od kajsija 10 dkg badema Umijesi se tijesto od brašna, maslaca, žutanjka, soli, šećera, u mlijeku razmučene pjenice i fino kosane korice od limune. Kad je dobro izmješeno, razvalja se u veličini tepsije (prst debelo), pusti da se digne i dade na pol ispeći. Poslije se namaže pekmezom i snijegom, kojega se izmiješa šećerom i oguljenim na dugo rezanim bademima. Dade se ponovno peći, te se izreže u četverokute.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |