Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

-- 129 --

Kvas:

2 ½ dkg pjenice

1/10 l mlijeka

3 dkg brašna

1 dkg šećera

10 dkg groždjica

ruma

cimeta

korice od limuna

Tijesto se napravi kao i za makovnjaču pod br. 11, i sve se jednako pravi, samo se za nadjev orasi samelju, vrelim mlijekom popare i izmiješaju očišćenim groždjicama, šećerom, fino kosanom koricom od limune, izrezanim citronatom i arancinijem. Ruma i cimeta doda se po okusu. Mjesto šećera može se dati meda.

Mjesto oraha mogu se uzeti i bademi ili samljeveni suhi rogači.

13. GUŽVARA.

½ kg brašna

10 dkg maslaca

sol

2 žutanjka

1 cijelo jaje

3 dkg pjenice

¼ l mlijeka

6 dkg maslaca

10 dkg groždjica

10 dkg šećera

U prosijano brašno napravi se jamica, u koju se stavi sol, 5 dkg šećera, izmrvi maslac, dodaju žutanjci, cijelo jaje, kvas od 3 dkg pjenice i mlijeko. Tijesto se tako dugo mijesi dok baca mjehuriće. Pokrije se toplom posudom i pusti, da ¼ sata počiva. Poslije se tanko razvalja, namaže rastopljenim maslacem, posipa očišćenim groždjicama sa 5 dkg šećera, savije, metne na namazanu tepsiju i pusti da se diže. Poslije se namaže maslacem i peče skoro 1 sat.

14. SAĆE (Buchteln).

20 dkg brašna

3 dkg maslaca

sol

1 dcl mlijeka

1 žutanjak

2 dkg šećera

1 dkg pjenice

korice od limune

4 dkg maslaca

10 dkg pekmeza

Od brašna, mlijeka, žutanjka, šećera, rastopljenog maslaca, korice od limune i kvasa napravi se tijesto, koje se dobro tuče.

Zatim se ostavi na toplom mjestu da se diže 1 ½ sata, metne se na brašnom posipanu dasku, razvalja, reže u četvorine, po prilici 8 cm duge i 6 cm široke.

U svaku četvorinu stavi se sa žličicom pekmeza, savije i metne u namazanu tepsiju. Svaka savijena četvorina namaže se rastopljenim maslacem, a slažu se jedna tik druge. Sada se pusti opet da se pokriveno diže skoro 1 sat i peče se kod umjerene vatre tako

page prethodnih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara