Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Svaki hljepčić ureže se zvjezdoliko tri puta, namaže jajetom i peče kod umjerene vatre 1 — 1 ½ sata. 10. KRUH ZA SANDWICHES-E. ½ kg brašna sol 7 dkg maslaca ¼ l mlijeka Kvas: 3 dkg pjenice 5 dkg brašna 5 žlica mlijeka Najprije se pristavi, kvas da se diže. Kad je dignut, dade se u brašno u koje se već prije dade rastopljeni maslac i sol i mlijeko. Tijesto se jako dugo mijesi i pusti se dizati. Kad je tijesto dignuto, razdijeli se u 3 dijela, naprave se dugi i uski hljepčići koji se stave na namazanu i posipanu tepsiju i puste opet dizati. Kad su dignuti namažu se jajetom ili kuhanim keljem od brašna i vode i dadu peći. 11. MAKOVNJAČA. 40 dkg brašna sol ⅛ l mlijeka 6 dkg šećera 2 jaja korica od limuna 10 dkg maslaca Kvas: 2 ½ dkg pjenice 1/10 l mlijeka 3 dkg brašna 1 dkg šećera Nadjev: 30 dkg maka ¼ l mlijeka korice od limune cimet 2 dkg groždjica 10 dkg šećera 6 dkg maslaca 1 jaje za namazati U ugrijano brašno metne se sol, dignuti kvasac, mlako mlijeko, šećer, jaja, fino kosane korice od limune i rastopljen maslac te se tuče tako dugo, dok se od žlice ljušti. Tijesto se pokrije, dade na toplo mjesto i pusti 1 sat dizati. Poslije se tanko razvalja, namaže nadjevom, savije, metne u namazanu tepsiju i pusti da se još ½ sata diže. Sada se jajetom namaže i polagano peče. Za nadjev se samljeveni mak kuha u mlijeku, dok je mekan, a onda se izmiješa sa svim pridodacima. 12. OREHNJAČA. 40 dkg brašna sol ⅛ l mlijeka 6 dkg šećera 2 jaja 10 dkg maslaca Nadjev: ½ kg oraha 15 dkg šećera 2 dl mlijeka 3 dkg citronata 3 dkg aracini
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |