Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page sljedećih

-- 124 --

se metne na toplo mjesto da se diže, jer se na hladnom mjestu gljivice ne će umnožiti, a na pretoplom ih ubijemo. Kad kvas dosegne dvostruku visinu, može se upotrijebiti. Ne digne li se kvasac, ne smije se upotrijebiti.

Kad se u brašno doda kvas i svi propisani dodaci, tijesto se mora tući tako dugo, dok baci mjehure i dok se od žlice ljušti.

Kad tijesto postigne dvostruki obujam, onda se dosta diglo, a po drugi put se pusti dizati ½ sata. Pečene tjestenine valja iz tepsije odmah izvaditi.

1. KRUH.

1 kg brašna

2 dkg pjenice

1 l vode

½ dkg kimljena

2 ½ dkg soli

mast za tepsiju

Brašno se prosije i postavi na toplo mjesto. Medjutim se pjenica razmuti, sa malo tople vode i brašna, pa kad je dobro izmiješano, pusti se pokriveno na toplom mjestu, da se diže. U prosijano brašno metne se sol i kimljen, pa se sa malo vrele vode popari, ako se kruh pravi od bijelog brašna. Uzmem li se za kruh crno brašno ili raženo, ne treba se pariti, jer je kruh od crnog brašna i bez toga dosta vlažan.

Kad se popareno brašno ohladi, doda se dignuti kvasac, prilije mlaka voda i dobro mijesi. Kad je čvrsto izmiješan, dade u namazanu tepsiju tri četvrt sata dizati. Kad je tijesto dosta dignuto, namaže se vodom i metne u vruću pećnicu da se peče.

Poslije se još vodom namaže, da dobije ljepšu koru. Peče se po prilici tri čevrt sata, a kad je pečen, namaže se još jednom vodom i pusti da se ohladi.

2. KRUH SA KRUMPIROM.

1 kg brašna

¼ kg krumpira

3 dkg soli

½ dkg kimljena

1 l vode

mast za tepsiju

Krumpir se opere, kuha, oguli i pasira, te se doda u prosijano brašno. Dalje se postupa kao i kod kruha pod brojem 1.

2a. KRUH ZA BOLESNIKE.

Pšenica se izmelje srednje grubo i uvijek najbolje prije uporabe, u 1 lit. mlake vode doda se 1 žlica soli (izravnana), 2 žlice meda i 1 žlica ulja. U tu smjesu dodaje se šrotano brašno, dok je tijesto tako tvrdo, da se još sa žlicom izradjivati može. Mješati treba

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara