Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
se metne na toplo mjesto da se diže, jer se na hladnom mjestu gljivice ne će umnožiti, a na pretoplom ih ubijemo. Kad kvas dosegne dvostruku visinu, može se upotrijebiti. Ne digne li se kvasac, ne smije se upotrijebiti. Kad se u brašno doda kvas i svi propisani Kad tijesto postigne dvostruki obujam, onda se dosta diglo, a po drugi put se pusti dizati ½ sata. Pečene tjestenine valja iz tepsije odmah izvaditi. 1. KRUH. 1 kg brašna 2 dkg pjenice 1 l vode ½ dkg kimljena 2 ½ dkg soli mast za tepsiju Brašno se prosije i postavi na toplo mjesto. Medjutim se pjenica razmuti, sa malo tople vode i brašna, pa kad je dobro izmiješano, pusti se pokriveno na toplom mjestu, da se diže. U prosijano brašno metne se sol i kimljen, pa se sa malo vrele vode popari, ako se kruh pravi od bijelog brašna. Uzmem li se za kruh crno brašno ili raženo, ne treba se pariti, jer je kruh od crnog brašna i bez toga dosta vlažan. Kad se popareno brašno ohladi, doda se dignuti kvasac, prilije mlaka voda i dobro mijesi. Kad je čvrsto izmiješan, dade u namazanu tepsiju tri četvrt sata dizati. Kad je tijesto dosta dignuto, namaže se vodom i metne u vruću pećnicu da se peče. Poslije se još vodom namaže, da dobije ljepšu koru. Peče se po prilici tri čevrt sata, a kad je pečen, namaže se još jednom vodom i pusti da se ohladi. 2. KRUH SA KRUMPIROM. 1 kg brašna ¼ kg krumpira 3 dkg soli ½ dkg kimljena 1 l vode mast za tepsiju Krumpir se opere, kuha, oguli i pasira, te se doda u prosijano brašno. Dalje se postupa kao i kod kruha pod brojem 1. 2a. KRUH ZA BOLESNIKE. Pšenica se izmelje srednje grubo i uvijek najbolje prije uporabe, u 1 lit. mlake vode doda se 1 žlica soli (izravnana), 2 žlice meda i 1 žlica ulja. U tu smjesu dodaje se šrotano brašno, dok je tijesto tako tvrdo, da se još sa žlicom izradjivati može. Mješati treba
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |