Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page sljedećih

-- 103 --

HLADNE UMAKE.

16. UMAKA OD JAJA.

2 žutanjka

⅛ l ulja

sok od pol limune

2 tvrda jaja

vlasac

sol

Dva sirova žutanjka se miješaju sa uljem, koje se pomalo dodaje. Preostali sirovi bjelanci dadu se u šalicu i zajedno sa šalicom u vruću vodu, te se kuhaju, dok postanu tvrdi. Poslije se skošu i dodaju u umaku. Kad je ulje potrošeno, dodaju se 2 tvrdo kuhana žutanjka i dalje se dobro miješa. Tvrdo kuhani bjelanjci se košu i dodaju u umaku, kao i fino izrezani vlasac.

Umaka se soli i doda se sok od limuna.

17. UMAKA OD SARDELICA.

2 sirova žutanjka

2 žlice soka od limune

2 žlice pasiranih sardelica

¼ dl vode

½ dl ulja

½ dkg kaprla

1 žlica senfa

Sirovi žutanjci se sa sokom od limune i vodom izmiješaju i tuku na vatri, dok je gusto. Poslije se umiješaju pasirane sardelice pomalo se doda ulje, fino kosani kaprli i žlica senfa.

18. MAYONAISE OD SIROVIH JAJA.

4 žutanjka

⅛ l ulja

½ limune sok

1 žlica francuske gorušice

sol

Sirovi žutanjci se neprestano miješaju uz dodavanje kap po kap ulja. Kad je ulje potrošeno, doda se sok od limune, 1 žlica francuske gorušice i malo soli.

19. KUHANI MAYONAISE.

5 žutanjka

1 dl ulja

1 dl govedske juhe

sok od limune

bijeli papar

sol

Žutanjci se pomiješaju s uljem, hladnom juhom ili vodom, sokom od limune, doda se soli i papra i sve zajedno se tuče na vatri, dok zakipi. Poslije se neprestano tuče, dok ohladi.

Da bude pikantnija, doda se jedna žlica senfa.



page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara