Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

-- 100 --

Krastavac se oguli, izreže na ploške i osoli. Medjutim se napravi svijetao zafrig, isprži na njemu fino kosani luk i zeleni peršin, doda vode ili juhe i pusti da prokuha. Sada se doda octa, soli po ukusu, istisnuti krastavci i kuha se još četvrt sata.

Na koncu se doda kiselo vrhnje.

3. UMAKA OD KOPRA.

3 dkg masti

3 dkg brašna

1 dkg luka

zeleni peršin

1 dkg kopra

voda, sol

limunov sok

1 dl kiselog vrhnja

U svijetli zafrig isprži se fino kosani luk i zeleni peršin i nalije juhom ili vodom. Zatim se doda fino kosani kopar, malo soka od limune, soli, vrhnja i pusti umaku neka se prokuha.

4. UMAKA OD KAPRLA.

3 dkg masti

3 dkg brašna

1 dkg luka

zelenog peršina

2 dkg kaprla

voda

sol

1 dl vrhnja

Priredjuje se kao i umaka od kopra, samo se mjesto kosanog kopra, dadu kosati kapri, koji — ako su usoljeni,— moče se u vodi, dobro operu i košu. Uslijed slanih kapra umaka se oprezno soli.

5. UMAKA OD KISELICE.

6 dkg kiselice

3 dkg masti

3 dkg brašna

voda

½ dl vrhnja

sol

Napravi se zafrig, na nj se doda fino kosana kiselica, dolije vodom ili juhom i pusti kuhati. Umaka se soli, doda joj se vrhnje i ponovno prokuha.

6. UMAKA OD GLJIVA.

12 dkg gljiva

1 dkg luka

zelenog peršina

3 dkg masti

3 dkg brašna

voda

sol

1 dl vrhnja

Gljive se očiste, operu i režu na tanke ploške i dadu na mast na kojoj se ispržio fino kosani luk i peršin, te se pusti pirjati.

Medjutim se napravi zafrig od masti i brašna, dolije juhom ili vodom, osoli, dodaju pirjane gljive i kuha još četvrt sata.

page prethodnih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara