Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Krastavac se oguli, izreže na ploške i osoli. Medjutim se napravi svijetao zafrig, isprži na njemu fino kosani luk i zeleni peršin, doda vode ili juhe i pusti da prokuha. Sada se doda octa, soli po ukusu, istisnuti krastavci i kuha se još četvrt sata. Na koncu se doda kiselo vrhnje. 3. UMAKA OD KOPRA. 3 dkg masti 3 dkg brašna 1 dkg luka zeleni peršin 1 dkg kopra voda, sol limunov sok 1 dl kiselog vrhnja U svijetli zafrig isprži se fino kosani luk i zeleni peršin i nalije juhom ili vodom. Zatim se doda fino kosani kopar, malo soka od limune, soli, vrhnja i pusti umaku neka se prokuha. 4. UMAKA OD KAPRLA. 3 dkg masti 3 dkg brašna 1 dkg luka zelenog peršina 2 dkg kaprla voda sol 1 dl vrhnja Priredjuje se kao i umaka od kopra, samo se mjesto kosanog kopra, dadu kosati kapri, koji — ako su usoljeni,— moče se u vodi, dobro operu i košu. Uslijed slanih kapra umaka se oprezno soli. 5. UMAKA OD KISELICE. 6 dkg kiselice 3 dkg masti 3 dkg brašna voda ½ dl vrhnja sol Napravi se zafrig, na nj se doda fino kosana kiselica, dolije vodom ili juhom i pusti kuhati. Umaka se soli, doda joj se vrhnje i ponovno prokuha. 6. UMAKA OD GLJIVA. 12 dkg gljiva 1 dkg luka zelenog peršina 3 dkg masti 3 dkg brašna voda sol 1 dl vrhnja Gljive se očiste, operu i režu na tanke ploške i dadu na mast na kojoj se ispržio fino kosani luk i peršin, te se pusti pirjati. Medjutim se napravi zafrig od masti i brašna, dolije juhom ili vodom, osoli, dodaju pirjane gljive i kuha još četvrt sata.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |