Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

-- 153 --

Tijesto se tanko razvuče, namaže snijegom od bjelanjka, posipa šećerom, oguljenim ribanim bademima i savije se. Kuhačom se razdijeli u komade, koji se isprže u vrućoj masti. Od preostalih žutanjaka napravi se preliv od vina i servira k savijači.

95. LISNATO TIJESTO (Butterteig).

20 dkg maslaca

20 dkg brašna

sok od limuna

sol

voda

Najprije se napravi tijesto za savijaču, samo nešto tvrdje. Kad je dobro izradjena, razvalja se u pačetvorinu, namaže se na njega maslac; složi se na tri dijela te se ostavi da počine ½ sata. Poslije se opet razvalja, preklopi na tri puta i pusti opet da počiva. Tako se učini tri puta i uvijek pusti da na hladnom mjestu počiva. Maslac se može sa 5 dkg brašna najprije malo izmjesiti i onda staviti na tijesto itd.

Lisnato tijesto mora se praviti u hladnoj prostoriji, nikada uz peć ili na suncu. Peče se kod jake vatre, a pećnica se ne smije otvarati, dok se ne digne tijesto.

96. PUNJENI TULJČIĆI (Schaumrollen).

Lisnato tijesto pod br. 95

1 jaje za mazanje

¼ l slatkog vrhnja

3 dkg šećera sa vanilijom

Razvaljano lisnato tijesto izreže se u 2 i pol cm široke pruje, kojoj se na jednoj strani rub bjelanjkom namaže. Oblik za tuljčiće se umoči u vodu, ocijedi, pa se pruje na nj umotaju.

Tuljčići se sa gornje strane namažu jajetom i peku se kod jake vatre. Kad se ohlade, nadjenu se tučenim slatkim vrhnjem, kojega smo ošećerili. Vrhnje se puni u tuljčiće pomoću vrećice. Mjesto vrhnja može se dati ošećereni snijeg od bjelanjka.

97. UŠTIPCI OD LISNATOG TIJESTA.

Lisnato tijesto pod br. 95

marmelada od marelica

1 jaje

3 dkg šećera

Priredjeno lisnato tijesto razvalja se i izreže ne pretanko u četverokute, zatim se preklopi i metne peći. Kad su pečeni dade se na njih malo marmelade i posipaju sa šećerom.

98. PLOŠKE SA KREMOM ( Cremeschnitten).

Lisnato tijesto pod br. 95

3 dkg šećera

1 jaje za mazanje



page prethodnih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara