Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page sljedećih

-- 140 --

Dignuti kvasac dade se u brašno. Doda se sol i voda i dobro umijesi. Sada se napravi dugoljasti hljepčić, dade u namazani i posipani oblik od srnećeg hrbta i pusti na hladnom mjestu preko noći stajati. Drugi dan izvadi se iz oblika namaže vodom i dade u vruću pećnicu. Kad je pečen i ohladjen, izreže se na ploške i dade sušiti u pećnicu.

KUHANE TJESTENINE.

44. REZANCI SA SIROM.

30 dkg brašna

1 jaje

sol, voda

½ kg sira

2 dkg mrvica

3 dkg masti

5 dkg maslaca

2 dl vrhnja

Od brašna, jaja, soli i malo vode umijesi se obično tijesto za rezance pusti da se osuši, te se izreže na rezance, koji se u slanoj vodi kuhaju. Kad su kuhani, ocijede se, operu i dadu na 3 dkg vruće masti. Medjutim se sir zdrobi, a rezanci se slažu u zdjelu koja odolijeva vatri, i to tako, da dodje jedan red rezanaca, jedan red sira, te se to polijeva vrhnjem, dok se sve potroši. Sada se metne u pećnicu, da se dobro ugrije, a prije nego se nosi na stol, polije se vrućim maslacem, na kojem smo ispržili malo mrvica.

45. REZANCI S ORASIMA.

30 dkg brašna

1 jaje

sol, voda

3 dkg masti

5 dkg oraha

10 dkg šećera

Priredjuju se isto kao i pod br. 44, samo kad su začinjeni, metnu se na zdjelu, te se posipaju samljevenim orasima i šećerom.

46. REZANCI S MAKOM.

30 dkg brašna

1 jaje

sol, voda

3 dkg masti

10 dkg maka

5 dkg šećera

Priredjuju se isto kao i pod brojem 44., samo se posipaju samljevenim makom i šećerom mjesto orasima.

47. REZANCI S MLIJEKOM.

1 ¼ l mlijeka

10 dkg maslaca

5 dkg šećera

Preliv:

2 žutanjka

¼ l mlijeka

5 dkg šećera

3 dkg šećera za posipati



page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara