Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Dignuti kvasac dade se u brašno. Doda se sol i voda i dobro umijesi. Sada se napravi dugoljasti hljepčić, dade u namazani i posipani oblik od srnećeg hrbta i pusti na hladnom mjestu preko noći stajati. Drugi dan izvadi se iz oblika namaže vodom i dade u vruću pećnicu. Kad je pečen i ohladjen, izreže se na ploške i dade sušiti u pećnicu. KUHANE TJESTENINE. 44. REZANCI SA SIROM. 30 dkg brašna 1 jaje sol, voda ½ kg sira 2 dkg mrvica 3 dkg masti 5 dkg maslaca 2 dl vrhnja Od brašna, jaja, soli i malo vode umijesi se obično tijesto za rezance pusti da se osuši, te se izreže na rezance, koji se u slanoj vodi kuhaju. Kad su kuhani, ocijede se, operu i dadu na 3 dkg vruće masti. Medjutim se sir zdrobi, a rezanci se slažu u zdjelu koja odolijeva vatri, i to tako, da dodje jedan red rezanaca, jedan red sira, te se to polijeva vrhnjem, dok se sve potroši. Sada se metne u pećnicu, da se dobro ugrije, a prije nego se nosi na stol, polije se vrućim maslacem, na kojem smo ispržili malo mrvica. 45. REZANCI S ORASIMA. 30 dkg brašna 1 jaje sol, voda 3 dkg masti 5 dkg oraha 10 dkg Priredjuju se isto kao i pod br. 44, samo kad su začinjeni, metnu se na zdjelu, te se posipaju samljevenim orasima i šećerom. 46. REZANCI S MAKOM. 30 dkg brašna 1 jaje sol, voda 3 dkg masti 10 dkg maka 5 dkg šećera Priredjuju se isto kao i pod brojem 44., samo se posipaju samljevenim makom i šećerom mjesto orasima. 47. REZANCI S MLIJEKOM. 1 ¼ l mlijeka 10 dkg maslaca 5 dkg šećera Preliv: 2 žutanjka ¼ l mlijeka 5 dkg šećera 3 dkg šećera za posipati
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |