Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
36. ČEŠKI UŠTIPCI. 30 dkg brašna sol 1 dkg pjenice 3 dl mlijeka 2 žutanjka snijeg od 2 bjelanjka 15 dkg masti, 3 dkg šećera 4 dkg pekmeza Brašno se sa soli, izmiješa mlijekom, šećerom, žutanjcima i dignutim kvasom i tuče. Doda se snijeg i pusti na toplom da se diže. U oblik za jaja dade se u svaku udubinu malo masti, dobro ugrije, gore se stavi jedna žlica dignutoga tijesta i peče polagano s obje strane. Dva i dva uštipka — kad su pečena — sastave se pekmezom i posipaju šećerom. 37. KOLAČ OD ŠLJIVA. 25 dkg brašna 2 žutanjka 5 dkg maslaca 1 dkg pjenice 2 žlice šećera sol šećer cimet osmina litre mlijeka ½ kg šljiva mrvice mast za tepsiju Od brašna, žutanjka, maslaca, šećera, kvasa, soli i mlijeka napravi se tijesto i pusti da se diže. Kad je dignuto, razvalja se prst debelo, na njega se slože raspolovljene šljive, posipaju šećerom, cimetom i mrvicama i dade peći. Poslije se izreže na četvorine. 38. KOLAČ OD TREŠANJA. 10 dkg maslaca 10 dkg šećera 4 žutanjka 20 dkg brašna 5 žlica mlijeka 4 snijega 3 dkg oguljenih, ribanih badema ½ paketa Oetkerovog praška ½ kg trešanja Maslac, šećer i žutanjci se dobro dugo miješaju. Poslije se doda brašno, u mlijeku razmočeni prašak, bademi i snijeg. Ta masa metne se u namazanu i posipanu tepsiju za torte, a unutra se slože oprane trešnje. 39. KOLAČ OD KAJSIJA. Priredjuje se isto kao kolač od trešanja, samo se mjesto trešanja dadu oguljene raspolovljene kajsije.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |