Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
20. TORBICE SA SIROM. 8 dkg maslaca 10 dkg brašna sol 1 žutanjak sok od ¼ limuna 2 dkg maslaca 1 dl mlijeka 10 dkg brašna 1 dkg pjenice Nadjev: 5 dkg maslaca 5 dkg šećera 1 jaje 15 dkg sira 2 dkg groždjica korice od limuna Maslac i brašno U drugo brašno dade se dignuti kvas, sol, žutanjak, sok od limuna, rastopljeni maslac. Tijesto se dobro tuče i pusti dizati. Tijesto se dade na dasku, koja se dobro brašnom posipa, razvalja se, u sredinu se stavi maslac, koji je stajao na hladnom, preklopi se 4 puta, razvalja ponovno, opet preklopi i tako učini tri puta. Tijesto se na daski pusti malo počivati, zatim se tanko razvalja, izrežu 10 cm velike četvorine. U sredinu se stavi malo nadjeva, sva 4 ugla dignu se prema sredini. Torbice se stave na namazanu i posipanu tepsiju i puste dizati. Poslije se namažu jajetom i dadu peći. Nadjev: maslac, šećer, žutanjak se dobro miješaju. Poslije se doda pasirani sir, očišćene groždjice, fino kosane korice od limuna i snijeg od 1 bjelanjka. 21. KOLAČ SA POSIPKOM. 15 dkg brašna sol 1/16 l mlijeka 2 žutanjka 3 dkg maslaca 1 dkg šećera 1 dkg pjenice Posipak: 10 dkg brašna 5 dkg badema korice od limune 6 dkg šećera 8 dkg maslaca cimeta 20 dkg pekmeza Od brašna, soli mlijeka, žutanjka, maslaca, šećera i kvasa tuče se tijesto i pusti na toplom mjestu da se diže. Poslije se 1 cm debelo razvalja, dade u namazanu tepsiju i opet pusti, da se diže. Sada se namaže pekmezom i posipkom te se peče ¾ sata. Posipak: Brašno, oguljene ribane mandule, fino kosana korica od limune, cimet i šećer dobro se izmiješa sa rastopljenim maslacem tako, da nastanu male grudice. Kad je pečeno, izreže se u četvorine.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |