Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Nikola Juretić [2002], Osnove biljne virologije (Školska knjiga, Zagreb), 320 pp. [broj pojavnica] [Juretic_Virologija].
page prethodnih

page sljedećih

-- 137 --

12.4. Lipidi i ugljikohidrati u virusnoj čestici

Lipide sadrže oni biljni virusi koji posjeduju ovojnicu. Kako je već rečeno, ovojnica je izgrađena od proteina, ugljikohidrata i lipida. Na lipide otpada oko 20% mase virusne čestice. Primjerice, u česticama virusa žute kržljavosti krumpira ima oko 22% lipida, a u virusa pjegavosti i venuća rajčice oko 20%. Lipide sadrže i svi biljni rabdovirusi jer i oni imaju ovojnicu. Zanimljivo je i sukladno s rečenim da primjerci vrste Nicotiana rustica zaraženi virusom žute kržljavosti krumpira sadrže više palmitinske kiseline nego zdravi primjerci iste vrste.

Virusna ovojnica sadrži i ugljikohidrate u obliku glikoproteina; riječ je najčešće o polisaharidima koji su na protein vezani preko aminokiselinskih ostataka serina, treonina i asparagina. Podsjetimo da su ugljikohidrati kao građevna komponenta prisutni i u virusnoj nukleinskoj kiselini, i to kao šećer riboza ili deoksiriboza.

12.5. Anorganski i organski kationi u virusnoj čestici

Od anorganskih kationa najčešće su u virusnoj čestici zastupljeni kationi željeza, magnezija, kalcija, bakra i aluminija, a od organskih kationa mogu se naći poliamini, npr. spermidin. Ti se kationi vežu za negativno nabijene fosfatne skupine virusne nukleinske kiseline. Primjerice, čestice TYMV-a posjeduju katkad toliko poliamina da oni mogu neutralizirati sedminu fosfatnih skupina nukleinske kiseline. Iznos kationa u česticama biljnih virusa može činiti do 1% mase čestice. Čini se da neutralizacija negativnog naboja, koju ostvaruju spomenuti kationi, olakšava „pakiranje” razmjerno velikih virusnih nukleinskih kiselina u unutrašnjost proteinskog omotača.

12.6. Virusne čestice sadrže i vodu

Redovita komponenta virusnih čestica jest i voda: kad je virus otopljen u vodi, tada u virusnoj čestici na vodu može otpadati od 10 do 59% mase virusne čestice. No, pri iskazivanju kemijskog sastava virusnih čestica najčešće se iznose samo podaci o njihovim krutim komponentama, a voda se obično zanemaruje.



page prethodnih

page sljedećih


Nikola Juretić [2002], Osnove biljne virologije (Školska knjiga, Zagreb), 320 pp. [broj pojavnica] [Juretic_Virologija].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara