Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Duško Mardešić i suradnici [2000], Pedijatrija (Školska knjiga, Zagreb), 1166 pp. [broj pojavnica] [Mardesic_Pedijatrija].
8.1. HRANA I HRANJIVE TVARI Hranom nazivamo sve što čovjek unosi iz okoline kao gradivo (gradivu tvar) ili gorivo (izvor energije), a služi održavanju života, rastu, obnavljanju organa i tjelesnim aktivnostima. Ljudski organizam za svoje potrebe crpi iz hrane osnovne sastojke hrane, hranjive tvari: to su bjelančevine, masti, ugljikohidrati, vitamini, minerali i oligoelementi. Zbog svog univerzalnog značenja za život voda se ubraja u hranu. Ostatna vlakna (celuloza, pektin, lignin i druge), koje su najčešće neprobavljiv dio hrane, također se ubrajaju u osnovne sastojke hrane. Hrana je dostupna čovjeku u obliku pojedinih pića (bezalkoholna) kao izvor vode u organizmu.Zdrav, uravnotežen jelovnik treba sadržavati odgovarajuće količine svake od nabrojenih skupina namirnica (vidi odlomak 8.5). U nastavku ovog odlomka prikazane su osnovne hranjive tvari i njihovo značenje za rast, razvoj i zdravlje djece. 8.1.1. Voda Vidi 7. poglavlje 8.1.2. Bjelančevine Bjelančevine, osim što služe kao temeljno gradivo za izgradnju stanica, imaju i bezbroj drugih specifičnih funkcija. U nedostatku ugljikohidrata i masti, organizam ih upotrijebi i kao izvor energije - gorivo. Dnevne potrebe proteina u prvoj su godini 1,5 g/kg na dan s tim da su u prvim mjesecima života čak 2,3 g/kg na dan, a krajem prve godine 1,2 g/kg na dan. Poslije dnevne potrebe za proteinima u hrani vjerojatno ne prelaze 1 g/kg na dan čak ni u fazama ubrzanog rasta kao što je pubertet (tablica 8.1). Ovi podaci vrijede samo za proteine visoke biološke vrijednosti, tj. one koji 50% svog dušika pružaju u obliku esencijalnih odnosno semiesencijalnih aminokiselina. To su u prvom redu bjelančevine majčina mlijeka i sirutke kravljeg mlijeka te jajeta. Biljne bjelančevine sadržavaju samo 32-38% dušika iz esencijalnih aminokiselina. Ako su proteini manje biološke vrijednosti, njihova se količina u hrani mora povećati za oko 50%. Biološka vrijednost proteina za prehranu čovjeka određena je njihovim
aminokiselinskim sastavom. Esencijalne su aminokiseline onih 9 koje
organizam ne može sintetizirati,
Duško Mardešić i suradnici [2000], Pedijatrija (Školska knjiga, Zagreb), 1166 pp. [broj pojavnica] [Mardesic_Pedijatrija]. |