Welcome to the Croatian Language Corpus   Croatian
   home |  Riznica |  documentation |   
Ivan Aralica [1998], Graditelj svratišta (Školska knjiga, Zagreb), 424 pp. [word count] [Aralica_Graditelj].
Previous page

Next page

-- 199 --

neznanja općenito, i u pitanju svratišta primjenjeno je revolucionarno nasilje, koje bi imalo značiti nasilje s plemenitom svrhom.

Tko da dobrovoljno gradi svratište uz cestu kojom prolazi vojska što traži piti ali piće neće da plaća, tko da dočekuje časnike koji konačište i hranu naplaćuju potvrdom što se, navodno, može unovčiti kod njihove pukovnije, tko da stanuje uz put i gleda gospodu u kočijama kako trči od mjesta do mjesta u pomahnitaloj težnji da čvrsto poveže udaljene točke svoje vlasti, vodeći pri tom brigu samo o onomu što joj pomaže u tom nebuloznom poslu. Da su tom cestom putovali miroljubivi putnici, skromni u zahtjevima, platežni, uljuđeni i darežljivi, bez obzira na tromost narodnog duha koju Dandolo s pravom pripisuje prošlim režimima, da nije bilo nezajažljive gramzljivosti vlasti i soldateske koja joj je stajala na čelu, uz sagrađenu cestu ubrzo bi nikli kućerci, štale, lijepa prenoćišta u kojima bi se nudilo vino i janjetina. Ni mjesta ne bi bilo za sve one koji bi se okupili oko toga puta kad bi njime protjecali i od njega potjecali bogatstvo i dobrota, a ne kako danas zlo, varka i otimačina.

Prema tomu, odluka da gradimo veliko svratište na mjestu gdje svi putnici, htjeli-ne htjeli, zbog spusta i uzbrdice moraju stati, nije bila samo kazna jer su na čelu ustanka stajali Dorotić, Šimun Ivanković, Ivan Radonić i Ivan Arnaut, nego i poniženje koje će predvodnike naroda pretvoriti u graditelje krčme kraj omraženog puta. Istodobno, bacajući nas na koljena kao što je činio one noći u Svetom Arniru, carev nam maršal i dalje nudi svoju visoku zaštitu. Kad licemjerje postane uvjerenje i praksa, ljudi koji ga uvježbaju postaju neuhvatljivi sve dok sami sebe ne prevare i ne uruše se u se, kao što će se, očekujem, i Marmont urušiti.

U slučajevima kad je primirje na obostranu korist sklopljeno između onoga tko ima silu i onoga tko raspolaže određenim utjecajem, oni jedan drugomu i dalje rade o glavi. Ne doslovno jer bi vrcanje glava upropastilo ravnotežu i dovelo do otvorenog sukoba, koji ni jednoj strani

Previous page

Next page


Ivan Aralica [1998], Graditelj svratišta (Školska knjiga, Zagreb), 424 pp. [word count] [Aralica_Graditelj].

© 2006-2009 by the Institute of Croatian Language and Linguistics

Powered by PhiloLogic
with extensions by D. Ćavar